maanantai 29. marraskuuta 2010

Virheakatemia


Virheiden tekeminen on oppimisen kannalta välttämättöntä. "Virheistä oppii" sanonta lohduttaa tunaroivaa aloittelijaa ja kannustaa yrittämään uudelleen. Virheiden viitoittama tie johtaa täydellisen toiminnan paratiisiin, joka on ylevästi saavutettu oppimalla.

Aiheesta on olemassa muitakin sanontoja ja viisauksia. Kuten se, että ihminen ei muutu, vaan toistaa samat virheet kerta toisensa jälkeen. Tai että virheiden tekeminen on vakio. Virhe päivässä pitää virkeänä. Ja niin edelleen.

Meiltä loppui taas öljy. Varsinaisesti siinä ei ole enää mitään ihmeellistä, sillä kanistereiden kanssa puljaaminen on jo tuttua. Vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen ankaran pakkasen paukkuessa ulkona oli kuitenkin onnekasta, että huomasin tilanteen ennen nukkumaan menoa, ja että lähistöllä sattui olemaan polttoaineasema, josta sai keskellä yötä automaatista polttoöljyä.

Tiede -lehdessä psykologi kannusti epäonnistujaa toipumaan virheen aiheuttamasta mielipahasta kertomalla siitä muille kuin seikkailusta. Artikkelissa oli muitakin hyviä neuvoja tunarille, tässä muutama: 
- Suhteuta virhe vielä pahempiin virheisiin
- Mieti, oliko onnistuminen sittenkään ehdottoman tärkeää
- Pidä virhettä yrittämisen merkkinä    
- Tarkista sisäistä vaatimustasoasi
- Korjaa virhe, jos voit                
(Tiede-lehti 1/06)


Okei, ehkä tämä ei ollut ihan niin kauheaa.3 kommenttia:

Kakkukellari / Miia kirjoitti...

Etkä varmaan ole ainoa. Meilläkin tätä samaa tapahtuu...

Millan kirjoitti...

Auts...mutta on hyvä muistaa, että ihmisen aivokapasiteetti on rajallinen. Siihen nähden, miten paljon teillä puuhataan ja on muistettavaa päivittäin ihmeen vähän ilmeisesti unohtuu :)

Johanna kirjoitti...

Ei ole ihan kamalaa, ei ole sattunut mitään peruuuttamatonta! Virheet kun pysyvät tällä tasolla, niin asiat ovat oikeastaan aika hyvin :)