Lämmitysjärjestelmä.
Nyt pannuhuoneessa on kaksi vanhaa valurautaista kattilaa, joissa on aikoinaan poltettu metrisiä halkoja koulun lämmittämiseksi. Myöhemmin toiseen on asennettu öljypoltin ja se onkin poltellut öljyä varsin avokätisesti; nykyajan energiatehokkuudesta ei ole tuon taivaallisen tietoa.
On täysin päivän selvää, että vaikka jo muutenkin ryvettyneet omatuntomme voisivat moisen öljyllä läträämisen ehkä kestääkkin, kukkaromme ei.
Näin suuren kiinteistön lämmittämiseen kustannusten kannalta ainoa järkevä lämmitysmuoto lienee maalämpö. Näin meille on kerrottu ja nettikin tuntuu olevan sitä mieltä. Samalla omatuntomme saisivat kiillotettua kilpiään ja sulatkin vielä hattuihinsa, sillä maalämpö on yksi ympäristöystävillisimmistä vaihtoehdoista missä kohteessa tahansa. Varjopuoli asiassa on järjestelmän investointikustannukset. Kuvetta on kaivettava nyt sitten oikein kaivamalla...
Toinen pirulainen on vesipumppu. Se sijaitsee heti (tulevien) makuuhuoneiden alapuolella ja on erittäin äänekäs. Jos jossain vetää vessan tai ottaa lasillisen vettä hanasta, pumppu pärähtää käyntiin. Yksikään salaa tehty yöllinen pissareissu ei siis jää keneltäkään huomaamatta. Puhumattakaan mitä tapahtuu jos joku menee suihkuun tai pyykinpesukone on päällä: kiljuuko pumppu silloin koko ajan?
7 kommenttia:
Maalämmöstä ei ole kokemusta, Arvilaa lämmittää klapit ja Vattenfall. Ensin mainittua yritetään käyttää eniten jostain syystä :) Onko se vesikaivo siis talon alla? Vai ihan vieressä? Meillä on porakaivo eikä pumppu pidä ääntä, ei painesäiliökään.
Voih, en ymmärrä näistä kaivojutuista mitään...Mitä tarkoittaa vesi- tai porakaivo? Tämä kaivo on talon lähettyvillä ja joku laite kellarissa (varmaan se pumppu). Onko Arvilan pumppu kaivossa vai talossa?
Puulla lämmittäminen olisi mahtava juttu jo tunnelmankin takia. Koulustamme on poistettu kaikki tulisijat yli 40 vuotta sitten. Ainoastaan yksi kaakelitakka vintillä on jäljellä. Talon kolme tulipesäpiippua tuskin ovat käyttökuntoisia. Tutkitutamme asian lähipäivinä.
Tämä projekti kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että solutaudun seuraamaan :) Tsemppiä remppaan!!
Heh, vähänpä tiesin kaivoista :D
tenttasin miestä miten kaivojutut meillä menee ja kuulemma näin: eli porakaivo, liki 100m syvä reikä kalliossa jossa melkein pohjalla pumppu. Eipä juu kuulu pumpun ääni :DD
Sisällä talossa (kylppärissä) on sitten painesäiliö joka liittyy jotenkin sen veden paineen tasaamiseen. Mutta se on kyllä hiljanen vekotin. Joskus saattaa naksaltaa.
Harmi tuo tulisijojen poisto. Meillä jos laskee kaikki saunankin tulipesät mukaan niin niitä on kymmenen. Kyllä saa klapia kulumaan. Tosin pari pönttöuunia alkaa olla tosi pahasti kunnostamisen tarpeessa. Toistaiseksi nuohooja on antanut luvan käytellä niitä.
Onpas ihana projekti...
Mikä ihana projekti teillä edessä :) Itse vasta haaveilemme vanhasta talosta ja remontista, joten mielenkiinnolla seuraan teidän remontin editymistä!
Ihan oikeassa olet, ei oikeastaan kannata muulle järjestelmälle kuin maalämmölle alkaa edes suunnittelemaan, mitä isompi rakennus, sen kannattavampi investointi. Maksaahan se alussa, mutta käyttökulut on niin pienet, että investointi alkaa pian kannattaa. Yks vaihtoehto on pelletti (tai jos on omaa metsää niin klapeilla)... toki investointi maksaa melkein saman verran ja käyttökulut ja vaiva on moninkertaiset maalämpöön verrattuna. Olen jotain vertailuja kirjoitellut omaan blogiin aikoinaan, maalämpöön päädyttiin, vaikka talo on paaaaljon pienempi.
Lähetä kommentti