torstai 14. heinäkuuta 2011

Vaihetyötä puutarhassa


Nykyään puutarhatöistä puhuessani tarkoitan pääsääntöisesti nurmikon leikkuuta.

Nurmikkoa on sen verran paljon, että olen ottanut käyttöön järjestelmän, jota voisi kutsua vaikka leikkaussektoroinniksi. Kirurgisilla toimenpiteillä ei ole tämän kanssa mitään tekemistä, vaan kyseessä on kiireellisyyden mukaan etenevä vaihetyöprosessi nurmikon leikkaamisessa.

Nopeimmin kasvavat ja eniten käytössä olevat etupihan ykkös- ja kakkossektorit joudun leikkaamaan kaksi-kolme kertaa viikossa. Leikkimökkin ja grillauspaikan kuiva ja kitulias sektori kolmonen sen sijaan vaatii leikkausta vain noin kahden viikon välein.


Roskiksen vieressä oleva nurmikkokaistale, sektori 4,  ja marjapensaiden välissä kasvava nurmi, sektori 5, vaativat leikkausta viikon välein. Takapihan kutossektorin parturoin joka toinen viikko. Seiskasektorin muodostavat piharakennuksen ja hiekkakentän reunamat, joita leikkaan jos jaksan. Kahdeksantena sektorina voi pitää kaikkia muita edellisiin sektoreihin kuulumattomia pienempiä vihertäviä plänttejä esim. istutusalueiden reunamilla tai tienvarsilla,  jotka olen silloin tällöin milloin minkäkin sektorin yhteydessä käynyt trimmaamassa.

Ajoleikkuri tai peräti puutarhatraktori olisi kyllä varsin tarpeellinen. Toisaalta tavallisen ruohonleikkurin perässä kävely käy hyvin lenkistä, joka ei tänä kesänä ole käynyt montaa kertaa  mielessä, saati ollut tarpeellinen.

5 kommenttia:

Sirkku kirjoitti...

Ihana piha! Tuletko joskus ulos vain katselemaan ja ihastelemaan, kuinka kaunis on oma piha?!

Saila kirjoitti...

Vitsit että on tuossa sektoria ja lääniä mistä leikelläkki! Kateudesta ruohon vihreänä ihailen sun plantaasejas! ;) Ja asenne ratkasee, kuntoilun kannalta ku ottaa ni ei pänni läheskää nii mahottomasti! ;)

Susanna kirjoitti...

Uhhuh mikä määrä sektoreita... juuri nyt olen aika tyytyväinen siihen, että suurin osa meidän pihaa on yhä villinä rehottavaa ryteikköä ja se ainoa nurmikoksi luokiteltava on kuivunut kuumuudessa.

PikkuBertta kirjoitti...

Kivasti olet pihasi sektoreihin jakanut...näi se työkin sujuu mukavammin....ja kuntoilua se on parhaimmillaan,sanoo nimim:kokemusta on

Nina kirjoitti...

Näyttääpä todella kauniilta paikalta.:) Ei ihme että innostusta remontoimiseen teillä riittää, kun tietää miten upea lopputulos odottaa. Vanhat rakennukset on ihan omaa luokkaansa. Niissä on se "henki" tallella.
Paljon terveisiä ja ihanaa loppukesää! Me lähdetään Tukholmaan syksyksi Tatun työn takia, jouluksi takaisin.
Tältä kesältäkin tapaaminen sitten jäi. Mutte tervetuloa Söderiin, jos liikutte sielläpäin syksyllä!!