sunnuntai 29. elokuuta 2010

Ote vilukissan päiväkirjasta


Olen toivoton käsityöihminen, huolimaton ja kärsimätön, liian suurpiirteinen, mutta villasukkia olen kutonut. Ensimmäisten kylmien öiden enteillessä syksyä, sukankutojan sivupersoona alkaa minussa heräilemään. Lankauutuudet kaupoissa kiinnittävät huomioni jo kaukaa ja syksyn vielä edetessä, alan jossain vaiheessa keriä vallan hypistelemään. En ehkä osta nitä vielä joulunkaan alla, en ehkä koko talvena. Ehkä ostan ja ehkä kutasen jokuset sukat.


Kuvan sukat ovat vanhat, kärkiosa pari kertaa uudelleen myöhemmin kudottu, varret ainakin 20 vuotta vanhat. Arvatenkin lempiviltsikkani, en heitä niitä pois koskaan. Korjaan, jos tulee reikiä. Neulon uudelleen kuluneet kohdat. Suojelukohde. Mainitsen ne testamentissani... !

Iltojen ja öiden viiletessä viilenee kotimmekin. Pidämme öljypoltinta päällä vain illalla suihkun aikaan. Lämmitysjärjestelmää koskevia päätöksiä on pian alettava tekemään. Vaikka vielä olemme olleet tarkenevinnamme hirsien suojassa, kynttilöiden ja lämpöä hohkaavien perheenjäsenten hehkulla, emme kauaa. Sisälämpötila ilman lämmitystä on  edelleen  korkeissa tiloissa 20 astetta, matalemmissa makuuhuoneissa enemmän. Ihanteellinen sisälämpötila on 21 astetta, sanovat asiantuntijat, mutta täytyy kyllä sanoa, että minua ainakin palelee. Jotenkin on vaikea uskoa, että tuo yksi aste muuttaisi tilannetta. Mittarikaan ei voi olla rikki, koska juuri ostin sen.
7 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Meilläkin on kylmä, +19 astetta. Eilen lämmitettiin salin uunia ja tänään taas vähän isommat tulet jotka sai lämpöä asteen ylöspäin. Remontti haittaa kun koko ajan joku ovi tai ikkuna auki. Ja huomasin ettei navetassa paljoa enää kannata maalailla, ainakaan öljymaaleilla... Ihan liian kylmä!

Villikset on siis kaivettu esiin :)

Seija kirjoitti...

Syksy se on ja vilu iskee käpälään. Meilläkin villasukat käytössä, vaikkei vanhassa talossa ollakkaan. Koleus lämpimän kesän jälkeen tuntuu tosi ikävältä.

PirjopauliinaL kirjoitti...

Minä olen villasukkaihminen. Rakastan villasukkia. Kaikki villasukat ovat mahtavia. Sinukin ovat varsin hauskat, herkulliset ja vallattoman hyvän väriset. Ja mikä tärkeintä, varmasti lämpimät.

Eva-Liisa kirjoitti...

Minulla on jo villasukat jalassa, niin päivällä kuin yölläkin, meillä vetää lattioista ja lämpötila on +20 sisällä ,jota me siinä pyritään läpi talven pitämään, mutta talvisin öisin laskee lämpötila +18 asteeseen välillä,mutta ei meitä palele. Ollaan totuttu tämän 3 vuoden aikana, mitä täällä maalla on asuttu. Kesällä ei meinannut lämpön tottua. meillä menee niin päin:)

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Onpas mukavannäköiset sukat! Taitaa olla tähän maailman aikaan jo harvinaista, että sukat parsitaan ja korjataan. Nykyään kun kaikki vain heitetään pois. Täällä muuten samanlainen "käsityöihme" - ei oikein puikko pysy kädessä, mutta sukat osaan neuloa jos tiukka paikka tulee.

Miia kirjoitti...

Löysin blogiisi. Upea koti teillä, ihanaa avaraa tilaa. Minäkin olen jo villasukkien kimpussa. Hyvää syksyä:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!0lipas mielenkiintoinen uusi blogilöytö.mahtava työsarka koulun kimpussa, hyvältä näyttää. löysin vasta myös toisen koulurempan: koulunlattianarisee