keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Voi pyhät periaatteet!

Karhin koulu muodostaa Riihipelto -nimisen tilan. Nimi luo tuttuuden tunnetta meille riihimäkeläisille ja onkin omiaan lieventämään paikkakunnan vaihtotuskaa. Totta puhuen muutos ei kuitenkaan ole mitenkään dramaattinen, sillä vanhan talomme pihalta Karhin koululle ajaa autolla 8 minuuttia, pilkun tarkasti liikennesääntöjä noudattaen ehkä 10. Normaali kaupassa asiointi esimerkiksi tapahtuu edelleen Riihimäellä samoissa tutuissa paikoissa kuin aina ennenkin. Lääkäriasema, kirjasto, uimahalli, liikuntapaikat ja leikkikentät sijaitsevat Riihimäellä saman kahdeksan minuutin ajomatkan päässä. Muuttos onkin suurempi lapsille uuden koulun,  tarhan ja kavereiden suhteen.

  Suunnittelu Karhin koulun muuttamisesta kodiksemme on täydessä vauhdissa. Huonejärjestys on pääpiirteittäin piirretty lyijykynällä pohjapiirrustukseen; ehkä joitakin kohtia joutuu vielä kumittamaan.  Yksi pyhä periaate suunnittelussa on ollut välttää radikaaleja muutoksia; pikemminkin muutokset olisivat sellaisia että niillä palauttaisimme jotain alkuperäistä koulun rakennusvuodelta 1926.

  Koulu on hirsirunkoinen ja myös väliseinät ovat kuulemma hirttä. Pyhä ja harras ajatus on purkaa lähes kaikista väliseinistä vanhat hirret esiin. Hekumoin jo ajatuksella siitä, kuinka eräänä päivänä olen sivelemässä jotain ihanaa  sävyä hirren pintaan leveällä pehmeällä pensselillä...  -Sikäli mikäli mitään hirttä edes löytyy.  Pääsuuntaviivat suunnittelussa:

  - Rakennuksen julkisivu ja muutenkin koko ulkopuoli tulee pysyä nykyisellään (ensi kesän hommia)
  - Rakennuksen alkuperä ja historia pitää tulla ilmi; että edelleen olisi läsnä pikkukoulun henki ja ajatus siitä, kuinka tuhannet lapset melkein vuosisadan ajan ovat koulun pihalla ja käytävillä juosta hilpanneet.
  - Näkyville kaivetaan vanhaa alkuperäistä, mutta uudet rakenteet, kuten keittiö, ovat reilusti tätä päivää, melkeinpä ultramodernit.
  - Kiinnostuksemme kohdistuu alkuperäisen rakennusvuoden 1926 rakenteisiin ja ratkaisuihin; se mitä koululle on perusparannusten nimissä sen jälkeen tehty, ei ole niinkään kiinnostavaa. 
  - Uusi ja vanha peittelemättömästi käsi kädessä.
  - Huoneet pyritään rakentamaan niin, että jo olemassa olevia seiniä kaadetaan ja uusia rakennetaan mahdollisimman vähän.
  - Nykyajan mukavuuksista ei tingitä.
  - Väreissä ja sisustusmateriaaleissa kuunnellaan taloa ja tilaa, mutta viime kädessä noudatetaan omaa pettämätöntä makua.
  - Aamen.  4 kommenttia:

  Kultsin kämppä kirjoitti...

  Tästä tulee niiiin hieno!

  Anonyymi kirjoitti...

  Tää on niin hauskaa kurkkia vanhaan kouluunsa...tästä kun on jo ainakin 15 vuotta, kun siellä viimeksi käynyt :) Paljon kuvia kiitos! :)

  Katja kirjoitti...

  Onnittelut projektin alkamisesta! Työtä on luvassa vuosikausiksi, mutta on se sen arvoista! Toivottavasti tyhjentäjät tajuavat jättää sinne kaikki "romut" aarteiden löytämiseksi. Kaikki kun eivät osaa arvostaa vanhaa vaan laittavat suoraan roskalavalle. Nimimerkillä kokemusta vanhan koulun tyhjentämisestä.
  Tervetuloa lukijakseni, itse ilmoittauduin heti tänne, sillä ei näitä hirsiseinäprojekteja ole koskaan liian montaa seurattavana.
  t. Päivänpesän Katja

  KARHIN KOULU kirjoitti...

  Tervetuloa Katja! Olenkin jo useaan otteeseen käynyt Päivänpesässä ihastelemassa teidän hirsiseiniä. Valitettavasti kunta tyhjentää koulua varsin tehokkaasti ja arvokkaammista ja vanhimmista esineistä sivistyslautakunta järjestää reilun viikon kuluttua huutokauppan Karhin koululla. On mentävä itsekkin sinne huutamaan...